Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
42 особи постали перед судом за злочини, пов'язані із торгівлею людьми, - в Офісі Генпрокурора міжвідомча робоча група підвела підсумки роботи за І півріччя

В Офісі Генерального прокурора відбулося чергове засідання міжвідомчої робочої групи з питань виявлення, припинення та розслідування злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми. 

Учасники проаналізували результати роботи за І півріччя 2024 року щодо протидії злочинності на цьому напрямі. Обговорили планові заходи правоохоронних та державних органів влади щодо своєчасного викриття фактів торгівлі людьми, а також покращення стану досудового розслідування.

Також увагу було сфокусовано на питанні належної співпраці між представниками правоохоронних та інших державних органів, українських і міжнародних громадських організацій при виявленні фактів торгівлі людьми. Окрему увагу приділено забезпеченню захисту прав осіб, які постраждали від торгівлі людьми, та надання їм допомоги.

За І півріччя 2024 року правоохоронними органами повідомлено про підозру 30 особам у вчиненні 54 кримінальних правопорушень цієї категорії. Лише цьогоріч визнано потерпілими 40 громадян, з яких 8 чоловіків, 18 жінок, 5 неповнолітніх та 9 малолітніх.

Прокурори з урахуванням злочинів минулих років скерували до суду 23 обвинувальні акти щодо 42 осіб за фактами вчинення 63 кримінальних правопорушень, пов'язаних із торгівлею людьми.

«З 24 лютого 2022 року Україна живе в умовах воєнного стану. Війна підвищує ризики торгівлі людьми, тому на сьогоднішній день ця тема є однією з актуальних. Маємо активізувати роботу з виявлення та притягнення до відповідальності винних осіб, а також вжити вичерпних заходів, спрямованих на відшкодування завданої шкоди потерпілим», – наголосив начальник Департаменту нагляду за додержанням законів Нацполіцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генпрокурора Олег Пелепюк.

Учасники міжвідомчої робочої групи – представники Офісу Генерального прокурора, Національної поліції України, Державного бюро розслідувань, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби, Міністерства соціальної політики України, Національної соціальної сервісної служби України, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Також за участі представників посольства США в Україні обговорено рекомендації Державного департаменту Сполучених Штатів Америки, відображені у Звіті про торгівлю людьми.