Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
14, 8 та 7 років ув’язнення за колаборацію з окупантами отримали троє мешканців Луганщини

За публічного обвинувачення прокурорів Щастинської та Старобільської окружних прокуратур Луганської області трьох громадян визнано винними у колабораційній діяльності (ст. 111-1 КК України).

Їх засуджено до 14, 8 та 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також особам забороняється обіймати посади в правоохоронних органах та органах державної влади строком від 13 до 15 років.

Прокурори у суді довели, що засуджені добровільно погодилися співпрацювати з окупаційною владою держави-агресора. У 2022 році обійняли посади у незаконно створених структурах на тимчасово окупованій території.

Серед них ‒ колишній староста села Кам’янка Новопсковської селищної ради. Він є депутатом Старобільської райради 8-го скликання від забороненої політичної партії «ОПЗЖ». 

Чоловік став «начальником відділу забезпечення життєдіяльності с. Кам’янка адміністрації Новопсковського району лнр» на Старобільщині. Співпрацюючи з ворогом, надавав вищому керівництву списки проукраїнськи налаштованих місцевих жителів.

Також ухвалено вирок ексначальниці відділу освіти, культури, молоді та спорту Нижньотеплівської сільської ВЦА. Наразі вона – «начальник Теплівського відділу життєзабезпечення населених пунктів адміністрації Станично-Луганського району лнр». Організовує роботу на керівній посаді незаконного органу влади і бере участь у публічних заходах на підтримку рф.

Ще одна засуджена ‒ колишня співробітниця банку із Щастинського району. Жінка присягнула на вірність ворогу і добровільно вступила на службу до «Новоайдарського райвідділу внутрішніх справ мвс лнр».

На займаній рядовій посаді забезпечує охорону громадського порядку на території захопленого Новоайдару. Патрулює територію, перевіряє документи громадян та проводить огляд транспортних засобів.

Вироки ухвалювалися заочно. Покарання засуджені відбуватимуть із моменту затримання. 

Наразі вони оголошені у розшук. 

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.