Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
100 кроків назустріч дитині – в Офісі Генпрокурора обговорили побудову правосуддя дружнього до дітей

«Побудова системи правосуддя дружнього до дитини є пріоритетом на шляху до членства в Європейський Союз. А його забезпечення покладається безпосередньо на органи прокуратури та інші державні органи, які дотичні до захисту прав дитини», – зазначив заступник Генерального прокурора Ігор Мустеца на спільній нараді з керівниками Міністерств юстиції, соціальної політики, внутрішній справ та Національної поліції. Обговорили шляхи імплементації міжнародних принципів правосуддя дружнього до дитини.

Ювенальні прокурори Офісу Генерального прокурора підготували Директиви у кримінальному провадженні за участю дитини, які отримали схвальну оцінку Офісу Ради Європи в Україні. Вони містять 100 настанов, передусім щодо врахування думки та інтересів дитини у кримінальному провадженні, комплекс заходів щодо її психологічної підтримки, відновний підхід до дітей-правопорушників, удосконалення компетентності усіх суб’єктів, які працюють з дитиною.

На ювенального прокурора покладається ключова роль у кримінальному провадженні за участі дитини, координація діяльності органів та установ у сфері забезпечення прав дітей від початку кримінального провадження і до його звершення виконанням реабілітуючих заходів.

Учасники наради запланували удосконалити систему підготовки та підвищення кваліфікації фахівців, залучених до впровадження Директив, – дізнавачів, слідчих, прокурорів, психологів, представників служб у справах дітей, ювенальної превенції, органів пробації.